Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.11.2010 19:21 - Предимства и качества на чай от сушени листа от стевия
Автор: stevia Категория: Хоби   
Прочетен: 8449 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 21.11.2010 22:15


    Сладките извлеци от стевия (таблетки или прахообразни) са отличен подсладител, но съдържат едва 17% от целият състав на билката. Това многократно понижава ефекта им в сравнение с чая от сушени листа. Освен това някои извлеци се постигат с помощта на химикали, които никак не са полезни за здравето, но поемаме при консумацията на подсладителя. Затова за предпочитане е да се ползват студените извлеци на спиртна или водна основа, които дори можем сами да си направим в домашни условия.
    В натуралният си вид билката има уникалната спосовност да повишава цялостната енергетика на организма. Действието на елементите и е директно на клетъчно ниво, балансирайки различните системи в тялотонай-напред енергийно, а оттам и физически. Оттук идват и положителните ефекти върху здравето. Растението включва всички микроелементи, които водят до правилна работа на енергийните центрове - например желязо за първа чакра, кобалт за втора и т.н. Наблюденията показват засилен ефект върху функциите на двете основни жлези с вътрешна секреция - хипофиза и епифиза. Консумацията на чай от билката оказва цялостен балансиращ ефект върху ендокринната и централната нервна система. Стевията спада към т. нар. адаптогени - билки, които имат свойството да повишават устойчивостта на човек към стрес, травми, умора.
    Стевията помага да свалим килограми! Един от главните виновници за наднорменото тегло е инсулинът. А той не участва при усвояването на стевията. При достатъчно дълго приемане на чая влечението към сладките храни естествено намалява. Направените наблюдения в клиника по диетология в Бургас от д-р Янев показват, че след едномесечна консумация на чай от стевиякръвната картина при хора с наднормено тегло се нормализира и отслабването започва естествено. Специалните гликозиди в билката хранят мозъка, а когато той е заситен, се отделят ендорфини - хормоните на щастието.
    В изсушените листа и стебла на растението сладостта надвишава 20 пъти тази на захарта. В същото време стевията практически не е калорична и е напълно безвредна за човешкото здраве. Стевията е богата на цинк, магнезий, протеини, фибри, желязо, фосфор, витамин А и С и др. Това са само малка част от 50-те полезни съставки на латиноамериканското чудо. Сладките молекули на стевията не се разграждат до близо 200 оС, което я прави изключително приложима в готварството. Не ферментира, следователно не предизвиква образуването на кариеси. Воден разтвор от стевия, използван за изплакване на устната кухина, дори намалява рисковете от проблеми със зъбите и заздравява венците. използва се като козметично средство за стягане на кожата. Помага при лечение на акне и други дерматологични проблеми. Стевията регулира проблемното кръвно налягане и спомага за понижаването на нивата на кръвната захар, но не ги нарушава, когато са в норма. Особено ценни са наблюденията върху положителния ефект на растението при диабетици. Като цяло редовната употреба на стевия нормализира нивото на кръвната захар.

извадки от списание осем

Стевия можете да си закупите от тук!
За всички от Бургас! Можете да намерите продуктите ни в магазин Билкария и да спестите от доставка!



Гласувай:
3


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: stevia
Категория: Хоби
Прочетен: 154670
Постинги: 24
Коментари: 10
Гласове: 36
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930