Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.05.2010 22:35 - Стевията: Въпроси и отговори
Автор: stevia Категория: Хоби   
Прочетен: 12192 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 21.11.2010 18:57


ВЪПРОС: Какво е Стевия?

ОТГОВОР: Стевия (Stevia RebaudianОтговор: е билка от семейството на Хризантемите, която расте в природата като малък храст в някои части на Парагвай и Бразилия. Гликозидите в листата, включително и до 10% съдържание на Стевиозид, са отговорни за невероятната сладост на растението, правейки го уникално сред близо 300 различни вида от семейството Stevia. Има данни, че Стевия (или Ка-хе-хе) се е използвала за подслаждане от местното население, наречени мате още от Пре-Колумбовата епоха. Обаче, естествоизпитателят Атонио Бертони първи описва предназначението й сред местните племена през 1887 г.

ВЪПРОС: Колко Стевия се използва по света?

ОТГОВОР: Точно количество не може да бъде дадено за момента. Обаче, за да се добие представа, Японските потребители са използвали еквивалент на 700 метрични тона листа от Стевия само през 1987 г. Това количество не включва другите основни страни потребители като Бразилия и цяла Южна Америка, Южна Корея, Китай и целият Пасифик, а така също и Европа, Австралия и Северна Америка. Също трябва да се поясни, че Японското потребление значително е нараснало след 1987 г.

ВЪПРОС: Къде се култивира Стевия?

ОТГОВОР: Предимно в Парагвай, Бразилия, Япония и Китай. Има и други производители пръснати из Пасифика. Стевия също се култивира и в Южен Онтарио и Мексико. Учудващо, но успешно се отглежда и в Калифорния и в Южна Англия. В други страни билката може да се отглежда като едногодишно растение.

ВЪПРОС: Как Стевията може да се използва в хранителната промишленост?

ОТГОВОР: На първо място като заместител на захарта и изкуствените подсладители. На второ място, може да се използва в различни хранителни продукти, в това число се намират Японската версия на дъвките без захар на Wrigley"s, Beatrice Foods кисели млека и дори в диетичната Кока Кола. Използва се също в Японска марината, сушени морски дарове, продукти от риба, варени зеленчуци и морски дарове със соев сос, сладкарски изделия и в много други продукти.

ВЪПРОС: Безопасна ли е Стевията?

ОТГОВОР: Стевията е изцяло природен билков продукт, която от векове е употребявана от месните индианци в Парагвай. Щателно е проучвана в редица тестове по света и е установено, че не е токсична. Също така е консумирана безопасно в големи количества(хиляди тонове годишно) за последните 20 години без странични ефекти.

ВЪПРОС: Може ли Стевията да замести захарта в диетите?

ОТГОВОР: Да. Рафинираната захар всъщност е лишена от хранителни качества и най-вече представлява празни калории в диетата. Още по-лошо, тя се свързва с различни дегенеративни заболявания. Стевията е много по-сладка от захарта, не съдържа калории и не притежава нито едно от нездравословните качества на захарта.

ВЪПРОС: Колко сладка е Стевията?

ОТГОВОР: Свежите листа от Стевия и стритите/смлени сушени листа (зелен прах) от билката са около 10-15 пъти по-сладки от захарта. Пречистените екстракти от Стевия, наречени Стевиозиди (бял прах, съдържащи 85-95% Стевиозиди), са около 200-300 пъти по-сладки от захарта. Билковата пудра(зелен прах) е много сладка и се използва добре в малки количества, докато пречистеният екстракт е изключително много сладък и трябва да се разреди за да се използва правилно. И двата продукта имат слабо горчив вкус, характерен и за Женското Биле.

ВЪПРОС: Може ли Стевията да замени изкуствените подсладители в диетата?

ОТГОВОР: Да! Стевията предлага безопасна, напълно естествена, алтернатива на тези “токсични бомби”- изкуствените подсладители. И индустриалната употреба на Стевия в Япония доказва, че тази замяна е както практична така и икономична.

ВЪПРОС: Колко калории съдържа Стевията?

ОТГОВОР: Практически нула.

ВЪПРОС: Ще повиши ли Стевията нивата ми на кръвна захар?

ОТГОВОР: Абсолютно НЕ. Всъщност, според някои проучвания, нивата ви на кръвна захар може дори да се понижат.

ВЪПРОС: Мога ли да използвам Стевия ако съм диабетик?

ОТГОВОР: Стевията може да бъде част от здравословната диета за всеки с проблеми с кръвната захар, понеже тя не повишава нивата на захарта в кръвта.

ВЪПРОС: Мога ли да комбинирам Стевия с други подсладители?

ОТГОВОР: Абсолютно. Обаче, подсладителите като цяло трябва да се използват умерено в добре балансирана здравословна диета. И рафинираните и изкуствените подсладители трябва да се избегнат изцяло.

ВЪПРОС: Ще увреди ли Стевията зъбите ми?

ОТГОВОР: Не. Тестове направени от Purdue University"s Dental Science Research Group заключиха, че Стевиозидите са съвместими с флуорида и значително намаляват образуването на плака по зъбите, по този начин Стевията може всъщност за предотврати образуването на кариес.

ВЪПРОС: Може ли Стевията да се използва за готвене и печене?

ОТГОВОР: Абсолютно! Индустриалните изследвания в Япония показаха, че Стевията и Стевиозидният екстракт са изключително устойчиви на температурната обработка на ежедневните ястия и при различни топлинни обработки на храната.

ВЪПРОС: Съдържа ли Стевията витамини и минерали?

ОТГОВОР: Суровата билка Стевия съдържа почти сто идентифицирани фитонутриенти и летливи масла, включително малки количества от Rutin и B-Sitosterol. Тези вещества са запазени при консумацията на листа от стевия или домашно приготвени екстракти. В рафинираните екстракти от Стевия, тези количества ще са незначителни.

ВЪПРОС: Как се приготвят екстрактите от Стевия?

ОТГОВОР: Екстракти от листа на Стевия могат да се приготвят по различни начини, повечето от които са патентовани. Един от изследователите споделя: “ Получаването на Стевиозид включва водна екстракция от изсушени листа, последвана от процеси на избистряне и кристализация. Повечето комерсиални процеси се състоят от водна екстракция, обезцветяване и пречистване чрез използването на йонно-обменни смоли, електролитни техники или утаяващи агенти."

ВЪПРОС: Мога ли си направя собствен екстракт от Стевия?

ОТГОВОР: Да. Течен екстракт може да бъде направен както от цели листа от Стевия, така и от смлени листа от Стевия (зелен билков прах). Просто добавете определено количество листа от Стевия или натрошени листа към зърнен алкохол и оставете сместа да престои за около 24 часа. Прецедете течността от остатъците от стевия и разредете на вкус с чиста вода. Алкохолното съдържание може да бъде намалено чрез много бавно нагряване(без течността да завира), като по този начин се позволи на алкохола да се изпари. Чист воден екстракт може да бъде приготвен по подобен начин, но няма да се извлекат сладките вещества така добре както това става с алкохола. И двата течни екстракта могат да се използват за готвене.

Стевия можете да си закупите от тук!
За всички от Бургас! Можете да намерите продуктите ни в магазин Билкария и да спестите от доставка!




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: stevia
Категория: Хоби
Прочетен: 154528
Постинги: 24
Коментари: 10
Гласове: 36
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031