Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.05.2010 22:19 - Лечебната сила на Стевията
Автор: stevia Категория: Хоби   
Прочетен: 3675 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 21.11.2010 18:58


Лечебната сила на стевията е резултат на богатият набор полезни вещества съдържащи се в листата. Тя има изключителен профилактичен ефект за лекуване на повечето от болестите на нашето време с ярко изразен хомеопатичен начин на действие.
             Съдържа преди всичко сладки гликозиди – стевиозиди (в чист вид те са около 200 пъти по-сладки от захарта), които участват в обменния процес на човешкия организъм без участиети на хормона инсулин, като по този начин нормализират нивото на глюкозата в кръвта. Сладката трева съдържа широк спектър необходими и полезни вещества за човешкия организъм: целулоза; пектинови вещества; растителни липиди; полизахариди; витамини - А, С, В1, В2; микроimageлементи - калий, магнезий, цинк, селен, желязо, калций, натрий; антиоксиданти; много различни аминокиселини; минерални съединения и др. Тя създава комфортното усещане за сладост, което е необходимо за всички обменни процеси в човешкия организъм.
           Въпреки че веществата, съдържащи се в стевията са изключително сладки, те не съдържат калории. Също така са устойчиви на висока температура - до 198 градуса. Устойчиви са на различна киселинност. Напълно подходящи са за диабетици.


                       
                  Приложенията на Стевията
са много:

 

  • На първо място се използва за лечение на диабета, като регулира съдържанието на захарта в кръвта и понижава нивото на хормона инсулин в кръвта.
  • Също така и в онкологията, като се прекъсва нарастването на новообразуванията.
  • Използва се за укрепване на имунната система - при стрес, грип и простудни заболявания или вирусни инфекции стевията оказва общо тонизиращо действие.
  • Подобрява работата на стомаха и червата, повлиява ферментативната активност на органите от храносмилателната система при остри и хронични гастрити и при стомашно-чревни заболявания.
  • Многобройни изследвания доказват, че при редовно използване на стевия се намалява съдържанието на захар, радионуклеиди и холестерол в организма, подобрява се регенерацията на клетките и коагулацията на кръвта, укрепва се сърдечно-съдовата система и се нормализира кръвното налягане.
  • Стевията влияе положително върху дейността на черния дроб и задстомашната жлеза, предотвратява образуването на язви в стомашно чревния тракт и го предпазва при прием на противовъзпалителни лекарства.
  • Нормализира микрофлората на храносмилателната система след продължително приемане на антибиотици.
  • За разлика от синтетичните подсладители и захарта те не само не вредят на зъбите и венците, но ги предпазват от кариеси, парадонтоза и разрушаване на зъбния емайл, както и не предизвикват глад за въглехидрати.
  • Стевията притежава и антимикробно и противогъбично действие, прилага се при зарастване на рани, лечение на язви от разлзичен произход, екземи, дерматити, алергии на кожата. Действа също така и като анитсептик и противовъзпалително средство.
  • Подпомага нормализирането на обмяната на веществата (поради което е подходяща за включване в диети за намаляване на наднорменото тегло), понеже не съдържа калории. Способства за извеждане на шлаките и солите на тежките метали от организма.
  • Поради високото съдържание на макро и микроелементи, витамини и множество други биологично активни вещества, тя е подходяща за лица имащи оскъден и еднообразен хранителен порцион, приемащи недостатъчно пресни плодове и зеленчуци и хранещи се предимно с термично обработени продукти.
  • Стевията е антиоксидант, намалява образуването на разрушителните свободни радикали и повишава издържлливостта на организма.
  • Във фармацевтичната промишленост стевията се използва за приготвянето на препарати, които помагат при токсикомания (алкохолизъм и наркомания) като намаляват влечението към тютюнопушене и алкохол.
  • Възстановява силите след нервно и физическо изтощение.
  • Има успокояващо действие върху нервната система.
  • Облекчава ревматични болки и намалява болката при изгряне и ухапване от насекоми.
  • Стевията съдържа важни естествени хранителни съставки, които са безусловно необходими на организма, за да бъде в състояние на добро здраве.
  • Друго предимство на стевията е, че може да замени захарта в кулинарните рецепти с цел по-здравословно хранене.

 

Стевията е абсолютно безвредна. Изследванията доказват липсата на токсичност и мутагенност на компонентите, съдържащи се в нея.

Стевията може да се използва като изсушена билка (изсушени и стрити листа), като воден (концентриран воден разтвор или просто като чай), спиртен и маслен извлек. Доказано е, че тази билка е абсолютно безвредна за разлика от предлаганите в момента други подсладители. Изключителното действие не само на сладките гликозиди - стевиозидите, но и на останалите полезни вещества в листата на стевията я правят предпочитаният избор на хората пред таблетките с изолирани стевиозиди (до 90% стевиозид и 10% химически добавки), които имат само подслаждаща функция, без нито един от горепосочените ефекти.

Това са пропорциите при замяна на захарта с изсушени листа от стевия:

Гранулирана захар

Стевия изсушени листа

1 чаена лъжица

1/8 чаена лъжица

1 супена лъжица

3/8 чаена лъжица

1/4 чаша

1/2 чаена лъжица

1/2 чаша

1 чаена лъжица

1 чаша

2 чаени лъжици

1.7 кг

0.201 кг

 

          За приготвянето на 1 литър чай от стевия е необходим около 1 грам сухи листа от стевия. За да може да се извлекат максимално полезните и сладките съставки от растението е необходимо билката да ври заедно с водата около 8 – 10 минути. След това можете да прецедите водата и да използвате същите листа отново, но вече в около половин литър вода.

Чаят от стевия е естествено сладък и има приятен билков аромат. По желание можете да запарите и други билки във вече приготвената вода, или да я използвате за да си направите кафе, мляко и дори компоти. С няколко капки от концентриран разтвор можете да подслаждате напитки, сладкиши, десерти, кремове, коктейли и други.

Стевия можете да си закупите от тук!
За всички от Бургас! Можете да намерите продуктите ни в магазин Билкария и да спестите от доставка!



Тагове:   диета,   мед,   здраве,   билка,   диабет,   калории,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: stevia
Категория: Хоби
Прочетен: 154644
Постинги: 24
Коментари: 10
Гласове: 36
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930