Постинг
30.05.2010 22:32 -
Как да си приготвим чай или отвара от Стевия
Автор: stevia
Категория: Хоби
Прочетен: 9581 Коментари: 0 Гласове:
Последна промяна: 21.11.2010 18:57
Прочетен: 9581 Коментари: 0 Гласове:
2
Последна промяна: 21.11.2010 18:57
За приготвянето на 1 литър чай от стевия е необходим около 1 грам сухи листа от стевия (това са около 3-4 листа), но това количество може да варира в зависимост от това колко сладък искате да бъде. Не прекалявайте със сладостта, защото ако е много сладко рецепторите в езика за сладост се изключват и ще усетите само горчив вкус (но пък винаги можете да го разредите за да намалите сладостта).
За да може да се извлекат максимално полезните и сладките съставки от растението е необходимо билката да ври заедно с водата около 8 – 10 минути. След това можете да прецедите водата и да използвате същите листа отново (за втори път), но вече в около половин литър вода. Чаят от стевия е естествено сладък и има приятен билков аромат. По желание можете да запарите и други билки във вече приготвената вода, или да я използвате за да си направите кафе, мляко и дори компоти.
Можете да си направите и концентриран разтвор, който след това да добавяте към питиета или да го разреждате и да го консумирате като чай. Ако имате възможност съхранявайте концентрираният разтвор в хладилник. Това се прави с цел запазване на ценните съставки от растението (не самият стевиозид, а другите полезни вещества) за дълго време, понеже се предполага, че концентрираният разтвор ще се използва в течение на седмици. С няколко капки от концентриран разтвор можете да подслаждате напитки, сладкиши, десерти, кремове, коктейли и други.
Най-добре е да измервате количеството концентрат с капкомер и сами да прецените колко подслажда една капка от концентрата. Така ще можете да дозирате правилно екстракта от стевия и ще избегнете възможността да сложите прекалено малко или прекалено много. Така при всяка нова сварена отвара ще трябва да прецените колко сладост има в една капка.
За всички от Бургас! Можете да намерите продуктите ни в магазин Билкария и да спестите от доставка!
За да може да се извлекат максимално полезните и сладките съставки от растението е необходимо билката да ври заедно с водата около 8 – 10 минути. След това можете да прецедите водата и да използвате същите листа отново (за втори път), но вече в около половин литър вода. Чаят от стевия е естествено сладък и има приятен билков аромат. По желание можете да запарите и други билки във вече приготвената вода, или да я използвате за да си направите кафе, мляко и дори компоти.
Можете да си направите и концентриран разтвор, който след това да добавяте към питиета или да го разреждате и да го консумирате като чай. Ако имате възможност съхранявайте концентрираният разтвор в хладилник. Това се прави с цел запазване на ценните съставки от растението (не самият стевиозид, а другите полезни вещества) за дълго време, понеже се предполага, че концентрираният разтвор ще се използва в течение на седмици. С няколко капки от концентриран разтвор можете да подслаждате напитки, сладкиши, десерти, кремове, коктейли и други.
Най-добре е да измервате количеството концентрат с капкомер и сами да прецените колко подслажда една капка от концентрата. Така ще можете да дозирате правилно екстракта от стевия и ще избегнете възможността да сложите прекалено малко или прекалено много. Така при всяка нова сварена отвара ще трябва да прецените колко сладост има в една капка.
В таблицата са представени ориентировъчни пропорции при замяна на захарта с изсушени листа от стевия:
Гранулирана захар |
Стевия изсушени листа |
1 чаена лъжица |
1/8 чаена лъжица |
1 супена лъжица |
3/8 чаена лъжица |
1/4 чаша |
1/2 чаена лъжица |
1/2 чаша |
1 чаена лъжица |
1 чаша |
2 чаени лъжици |
1.7 кг |
0.201 кг |
Тези пропорции се отнасят за смлени или ситно натрошени изсушени листа от Стевия.
За всички от Бургас! Можете да намерите продуктите ни в магазин Билкария и да спестите от доставка!
Войната на "Гошо Тарабата" сре...
Жени чакат розата на унижението. Печалба...
Салвия – билка за столетници
Жени чакат розата на унижението. Печалба...
Салвия – билка за столетници
Няма коментари